Thursday, 13 May 2010

Review: Stay Sick! #2 (Uncut.dk, 2001)

This copy omits the pictures. The original review is published here.

SPLATTER, TEGNESERIER & ROCK,N,ROLL !
Stay Sick! Magazine #2 april 2001
Red.: Jack Jensen
Vejl.: pris 50 kr. 36 S., A-4, S/H
Jack Jensen har brudt vanen !, og har udgivet et nr. 2 for første gang (hans tidligere udgivelser Banned in Brittain og Horror film på Dansk TV Indeks gik ind efter første nr.), ydermere er bladet vokset betydeligt i størrelsen, og er derfor (sammen med det nu nedlagte Mondo Franko) det første danske film-fanzine siden Inferno der udkommer i A-4 format. Apropos Inferno, udgjordes næsten halvdelen af Stay Sick! 1# af ubrugte bidrag til Inferno #12, der jo aldrig udkom, og man kunne derfor frygte om bladet nu var i stand til at holde den høje standard fra første nr., nu hvor Inferno materialet var opbrugt. Den eventuelle tvivl bliver dog straks gjort til skamme når bladet åbnes, for der er faktisk tale om en klar forbedring fra #1. Vel var både Inferno materialet, samt det originale SS materiale godt, men man så en klar forskel, hvad der ikke gjorde bladet så helstøbt som nr. 2.

Med #2, derimod, præsenteres en, i dansk regi, helt ny stil. Jack Jensen blander ufortrødent det vanlige film-materiale med musik-anmeldelser, tegneserie-artikler, og en enkelt horror-novelle, og samler det hele under en selvironisk "fuck-mainstream" attitude. Bladet indledes med den, efterhånden, vanlige lange leder, hvor Jack Jensen viser sin uovertrufne evne til at snakke/skrive i en uendelighed, om alting og ingenting, noget der efter min mening giver bladet både nerve og sjæl, men det skal der nok være delte meninger om. Undergrunds-small talken fortsættes i en beretning om det allerede historiske "fanzine/film" træf i den Århusianske filmklub Slagtehal 3 (et træf der resulterede i at undertegnede nu har Martin Weinreichs kærestes mentale sammenbrud på samvittigheden, men det er en anden, og langt mere "lummer" historie…). Stay Sicks nyhedssektion er ganske rigtigt "grøn af mug", men ikke mindre vedkommende af den grund, på to sider gennemgår Jack J. nogle af de nyeste (og ikke så nye) video udgivelser i Danevang og raser over dårlige formater, samt censur, og det kan man jo kun være enig i !

Skribent veteranen Frank Brahe (Bloody Darlings og Mondo Franko) har kreeret en yderst læseværdig artikel om en af undertegnedes favorit-tegnere, amerikanske Richard Corben, og redaktøren fortsætter af samme spor med en artikel om filmatiseringer af tegneserier, med anmeldelser af Vampirella og Blade. Jens Kofoed-Pihl, fra garagebandet Hellroute 16, samt forfatter af bogen Kitch, Camp og John Waters, har leveret en genbrugsartikkel (oprindelig trykt i et tysk fanzine) om Gutter Island Festivalen, en garage/punk/rock event i Vordingborg, hyggelig læsning, også selvom om det er på engelsk. Mindre hyggeligt er dog Metin Vardar's horror novelle med splatter elementer, Mareridtet, der desværre fremstår som alt for Brett Easton Ellis inspireret til at være egentlig nævneværdig. Derudover byder Stay Sick! På den sædvanlige blandede landhandel af anmeldelser af diverse mærkelige og psykotroniske film, samt en to-siders gennemgang af relevante danske fanzines (plus et norsk). Til sidst må nævnes Jack J.'s egen artikel der så flot proklamere at være en introduktion til splatterfilm for begyndere, men som tværtimod er en garvet fans sentimentale tilbageblik, den må dog under alle omstændigheder tilkendes stor underholdningsværdi. Artiklen er i øvrigt, som andet fra Jacks hånd, skrevet uden afsnitsindeling, hvad der gør læsningen til en noget…forpustende oplevelse. Som tidligere nævnt har Stay Sick! Med #2 fundet sin helt egen stil, og det kan derfor ærgre lidt at der er brugt 3½ side på materiale, der allerede er at finde på IMDB, og som tilmed er på engelsk, det havde klædt bladet bedre om Kofoed-Pihl havde kreeret noget nyt, men måske næste gang?

Til slut vil jeg fremhæve bladets gennemførte layout, og især forsiden. Det er ganske simpelt noget af det bedste der længe er set på den danske bladscene. Her undgås behændigt både det kedelige "computer layout" (masser af "grå kasser" og vandmærker, som mange forfalder til at voldtage godt materiale med), samt den "klippe/klistre" stil der prægede Banned in Brittain, og som hurtigt bliver både kedelig og begrænsende. I stedet er skabt en slags unik hybrid af de to stilarter, hvad der resultere i et tiltrængt frisk pust, godt gået Jack!

I øvrigt; Jack, Querak er udgivet fra Video International! Bare lige så du ved det…

Ovesen (maj 2001)

No comments: