Thursday, 13 May 2010

Review: Stay Sick! #1 (Uncut.dk, 2000)

This copy omits the pictures. The original review is published here.

GAMLE INFERNO LÆSERE KAN FORTSÆTTE HER
Stay Sick! Magazine #1, Juni 2000
Red.: Jack Jensen
Vejl. pris: 30,- kr. 68 sider, A5 S/H.
Endnu et (suk) dansk (suk) fanzine sukker du sikkert (suk)..... ganske rigtigt og af den slags hvor parolen står på den evige kamp for letterbox format, overvågning af censurklip og anmeldelser af de mest obskure film som man kan støve op på markeder, i gamle ildelugtende brugtforretninger og rodekasser. Har Danmark virkelig brug for flere fanzines på den allerede veloplyste zine-himmel? Svaret er ganske enkelt... ja; fanzines kan ingen filmfan få nok af, og når de er så velskrevne som det har vist sig at Stay Sick! er så kan der ikke herske nogen tvivl. Stay Sick! leverer en herlig, måske en anelse indforstået, kalejdoskopisk rejse ind i b-filmenes betagende verden, hvilket udarter sig i en anbefalelsesværdig blanding af Tim Lucas' Video Watchdog, Michael Weldons Psychotronic Magazine (givetvis den største inspirationskilde), Lars von H og Chas. Baluns hyper-maniske skrivestil og gode gamle Inferno.

"Gamle Inferno læsere kan fortsætte her", skriver Stay Sick!s redaktør Jack Jensen på omslaget af sin seneste film-udgydelse (5 år efter det berygtede fanzine Banned in Britain, som undertegnede desværre ikke har haft fornøjelsen af at granske igennem), men blot 3 sider inde afslører Hr. Jensen at der blot er tale om reklamegas - og alligevel ikke, for på siderne af Stay Sick! finder læseren det materiale som allerede var skrevet til nr. 12 (serial killer special) af det desværre hedengangne film-mag Inferno. Og ganske rigtig, med en mindre akademisk og mere anarkistisk tone til forskel, tager Jack Jensen, Torben Simonsen, Frank Brahe, Simon Nielsen, Henrik Rytter og Sverre H. Kristensen (R.I.P.) fat hvor Inferno i sin tid slap. Under omstændigheder som i øvrigt er omtale i en informativ artikel om bladets undergang. Det nye stof består primært af Jack Jensens skriblerier og anmeldelser (på dansk) af vildt forskellige film (og genrer) som eksempelvis Texas Chainsaw Massacre, The Body Snatcher, Blazing Magnum, The French Sex Murders, D-Dag, Queruak og Hong Kong ruller (asian flicks på DK-kassette), fanzine-anmeldelser (BD og Absurd) og endelig tegneserier (hvilket efter min mening er det mest uinteressante bladet har at byde på) - leveret med en selvironi, humor og bredtfavnende viden. Hr. Jensens selvironi (en kvalitet som få danske fanzine skribenter er i besiddelse af i samme grad som denne redaktør) stilles fuldt til skue i hans omfattende anmeldelse af danske Saluts udgivelse af Day of the Dead, hvor han i et forsøg på at spotte censurklip i den danske salgskassette, opdager at den 'amerikanske' (viser sig at være bastard engelsk!!!) version han gennem ti år har forgudet - faktisk er censureret - og at den danske er komplet. Artikler som tilsyneladende har oprindelse i Infernos aldrig udgivne 12.mag inkluderer meget velskrevne artikler om mexicansk films store stygge ulv: José Mojica Marins (Coffin Joe) (af Torben Simonsen), Den sidste orient express (af Henrik Rytter) med længere anmeldelser af film end Infernos express af samme navn og en fin gennemgang af Charles Manson inspirerede film.
Som man nok allerede har gættet er der med Stay Sick! tale om en god gang roden rundt i de forlængst afskrevne kassetter som den danske video skat og amerikanske video selskaber som Something Weird kan byde på, langt nede i film mediets underliv. Har man hang til fanzines på dansk (de meste af bladet er) er der ikke brug for længere betænkningstid, for bladet er ganske enkelt et 'must' for kendere. For nybegyndere, som holder sig tilbage med at investere i herligheden pga. den ofte for indforståede tone, er der ikke andet at sige end... hæng bare i, et eller andet sted skal I jo starte og det er slet ikke nødvendigt med en omfattende filmviden, bare entusiasmen og kærlighed til trash-flicks er til stede. Og mon ikke der sidder nogen og sveder i Esbjerg og Ålborg, nu da danmarks måske bedste fanzines har fået en hård konkurrent, der giver underholdende og informative anmeldelser, leverer - med smittende entusiasme, viden om underlødige film og holder forfriskende igen med de verbale og infantile øretæver til sine fanzine brødre, som i længere tid har præget dansk fanzine-kultur. Om den næste udgivelse fra Jack Jensen så kan holde den usædvanlige høje standart, når der ikke er mere overskuds-Inferno-materiale at hente af, kan vi kun håbe.

Vang (juli 2000)

No comments: